Nesouhlasíme s hazardní koalicí: Výzvu podporují desítky starostů

21.11.2011

Předseda Klubu komunálních politiků KDU-ČSL Jiří Houdek, zastupitel obce Ladná Zdeněk Juračka z ODS či nezávislý starosta Vimperku Bohumil Petrášek, i ti se připojili k desítkám dalších představitelů českých měst a obcí, kteří nesouhlasí s rozhodnutím hazardní koalice. Ta je pod nátlakem loterijní lobby obrala o tři miliardy korun. A nejen o ty.

Představitelé samospráv se každý den připojují k veřejnému vyslovení nesouhlasu s postupem hazardní koalice. Starostové počítali s tím, že se jim v příštím roce výrazně navýší rozpočty o prostředky odvedené z hazardu. Namísto toho ale hazardní koalice schválila návrh, který je ve prospěch loterijních společností připravil o tři miliardy korun i veškeré peníze z poplatků za hrací automaty. Celkově tak obcím ubylo necelých pět miliard korun.

Významným negativním signálem bylo pro starosty měst a obcí také projevení větší důvěry provozovatelům hazardních her než samosprávám. „Poslanci dali přednost neprůhledným vazbám a vztahům hazardní lobby před rozhodováním obecních zastupitelů. Ukazuje se, že když jde o byznys, mají k sobě poslanci KSČM, ČSSD a ODS až nebezpečně blízko,“ vysvětluje svůj postoj starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Poslanci ponechali rozhodování o miliardách z veřejných prostředků v rukou loterijních společností, které nenesou za jejich využití žádnou odpovědnost. Rozšířili tak prostor pro netransparentní hospodaření. „Zatímco zastupitelstva a starostové odpovídají za efektivní využití všech prostředků, hazardní společnosti žádnou zodpovědnost nenesou,“ vysvětlují starostové ve své výzvě.

Je smutné, že o využití peněz na podporu sportu a kultury nebudou rozhodovat obce, které své spolky znají nejlépe, ale bossové z loterijních společností,“ popisuje starosta Roztok u Prahy Jan Jakob a dodává: „Efektivní podpora práce s mládeží je nejlepší prevencí proti nekalým vlivům, včetně hracích automatů. A obce tuto prevenci logicky zajistí lépe než provozovatelé loterijního byznysu.“

Veřejně se k nesouhlasu s postupem ODS, ČSSD, KSČM a poslanců VV kromě komunálních politiků TOP 09 a STAN připojily také tři desítky starostů bez politické příslušnosti. Podepsali například starostové měst Vimperk, Kuřim, Teplice nad Metují nebo Litovel. Souhlasí s ní i starosta Ladné z ODS, první muž obce Čechy pod Kosířem Milan Kiebel z KDU-ČSL či jeho stranický kolega Jiří Houdek, který k výzvě poznamenal: „Naši zastupitelé a starostové se vždycky stavěli proti hazardu a právo rozdělit hazardní daň by rozhodně nemělo zůstat na soukromých firmách.“ Pod veřejný nesouhlas se připojil i Jan Malík, předseda Spolku pro obnovu venkova Jihočeského kraje.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

Srpen 2017

PoÚtStČtSoNe

Vyhlášení nominaci na volbu nových regionálních orgánů.

24.02.2013

Vyhlášení nominaci na volbu nových regionálních orgánů.

Karel Schwarzenberg míří do Ostravy

15.11.2012

Karel Schwarzenberg míří do Ostravy

Celá aktualita